Når den lille hvalp kommer hjem

Det bør du vide og tage hensyn til

Når den lille hvalp kommer hjem

Det bør du vide og
tage hensyn til

Når den lille hvalp kommer hjem

Når den lille hvalp flytter hjemmefra og ind til jer, er der flere ting du skal have sat dig ind i og være klar med.

Første dag i det nye hjem

Når du kommer hjem med din nye lille elskede hvalp, er det vigtigt at du har arrangeret et sted hvor hvalpen får sit eget lille domæne hvor den kan sove og finde ro & tryghed. Det kan være en kurv, en transportkasse eller en lille indhegning.

Som familie er det en ubeskrivelig lykke at få sin lille hvalp hjem, men for hvalpen er det en traumatisk oplevelse at miste både sin mor, sine søskende og sine vante omgivelser på én gang.

Alle mine hvalpe flytter hjemmefra i og med en transportkasse. En transportkasse de under kender og som de gennem de 8 uger har leget, sovet og været vandt til. De dufter af søskende og deres vante omgivelser hos.

Jeg anbefaler at de nye familier bruger transportkassen indendørs som hvalpens lille velkendt hule, hvor den trygt kan trække sig lidt tilbage i, og så længe den måtte have brug for det, sover i.

Transportkassen har den store fordel at den kan flyttes rundt og dermed bruges i stuen om dagen og om natten står ved siden af jeres seng i soveværelset, samtidig med det bliver nemmere at have hvalpen med i bilen, når den har sin egen trygge hule med.

Har I besluttet jer for, at hvalpen skal sove et andet sted end i soveværelset, er den eneste rigtige måde at træne det på, at du sover hos hvalpen indtil, den er faldet godt til.

Husk på at hvalpen, udover at være en selskabshund, også er et flokdyr. Udelukker du den fra (familie) flokken ved at den fx. som den eneste, skal sove på en anden etage, vil du få en meget ulykkelig hund.

Lad tæpper og legetøj som du får med fra os være uvasket – duftene skal helst holde så længe som muligt, så hvalpen har kendte og trygge dufte.

Planlæg ferie

I hvalpens første tid og indtil den er faldet helt til og har lært jer at kende, at det vigtigt at forældrene er hjemme. Det er ikke optimalt at selv et lidt ældre børn alene skal tage ansvar for en ny lille hvalp.

Der er ingen tvivl om at børnene vil gøre deres bedste for den lille hvalp, men det er forældrenes ansvar at sikre at hvalpen, børnene og familien i det hele taget, får den bedste start.

Derfor anbefales det kraftigt, at forældrene planlægge ferie på hvalpe overtagelsesdagen.

Foder

Når du henter din hvalp hos os, får du 4 kg. hvalpefoder med fra Olivers – foder som hvalpene er vandt til at få.

Olivers er rigtig godt kvalitetsfoder som sikrer at hvalpen får de nødvendige mineraler og vitaminer samt at energiindhold som fedt, protein og kulhydrater er i balance og sikrer at hvalpens vækst sker i den rigtige hastighed.

Det er vigtigt at du fortsætter med at give hvalpen den mad du får med, og som den er vant til at spise. Har du alligevel et stort ønske om at ændre foder mærke, bør du vente til at hvalpen har boet hos dig i nogle uger og er faldet godt til.

Lad overgangen fra gammelt til nyt foder tage 7-10 dage og øg mængden af det nye foder med ca. 10% hver dag.

Hvalpen er fra os vandt til at få mad 4 gange om dagen. Maden står ikke fremme.

Når hvalpene flytter fra os, har de fået mad 4 gange om dagen – morgen, middag, sidst på eftermiddagen og inden de skal sove (ca. kl. 22) – det kan I vælge at fortsætte med eller ændre til 3 gange i døgnet. Det er vigtigt at hvalpen ikke får for meget mad ad gangen, da den kan få forstoppelse. Hertil kommer at når “pillerne” kommer ned i maven, så vokser de og fylder dermed mere.

Korrekt fodring

Korrekt fodring af hvalpen det første år yderst vigtigt.

Som hovedregel må en hvalp hverken spise for meget eller for lidt og den må under ingen omstændigheder få foder ”ad libitum”.

Overfodring kan have skadelige konsekvenser på sigt.

Når hvalpen er 8 uger, bør den få mad 3-4 gange om dagen. Efterhånden som den bliver ældre nedjusteres dette til 2-3 gange om dagen. I vækstperioden kan du fortsætte med 2 gange eller skrue ned til 1 gang dagligt.

Mængden af foderet afhænger af, hvilket foder du har valgt og kan variere rigtig meget.

På foderposen kan du altid læse hvor meget foder, hvalpen skal have i forhold til den størrelse.

Mange nye hvalpeejere bliver ofte bekymrede, fordi de ikke synes, deres hvalp spiser nok – og da slet ikke det der står på posen.

Bichon Havanais hunde er kendte for at være meget småt-spisende, men kig på din hund trives den og holder den sin vægt (den må ikke gå ned i vægt) så får den nok det den skal have.

Du må endelig ikke begynde at give den “menneskemad” i håb om at den så spiser lidt mere – det vil KUN gøre situationen endnu værre og du mister overblikket over om hunden rent faktisk får det den har behov for.

Fejlernæring

Fedme er et stort problem hos hunde og hos hvalpe opstår det i langt de fleste tilfælde på grund af overfodring.

Det vil sige at hvalpen får flere kalorier end den kan forbrænde. Nogle hvalpe regulerer selv mængden ved at de ikke vil spise al maden de får, mens andre spiser op hver gang og gerne vil have mere.

Vær opmærksom på at din hvalp i hvert fald ikke får for meget mad.

Fra 10 mdr. alderen kan hvalpen begynde at overgår til voksenfoder.

Der findes rigtig mange ting i menneskemad
som kan være direkte livsfarligt for en lille hund at spise.

Derfor: lad mennesker spise menneskemad og hunde hundemad!

Der findes rigtig mange ting i menneskemad som kan være direkte livsfarligt for en lille hund at spise.

Derfor: lad mennesker spise menneskemad og hunde hundemad!

Hunde må ikke spise

Ovenstående kan være direkte dødligt for en hund at spise.

Stress

At lege og aktivere den lille hvalp er rigtig godt, men overdrevet, vild og langvarig aktivitet eller leg, er på ingen måde godt for en hvalp.

Hvis hvalpen bliver stresset og overstimuleret af voldsom eller længerevarende leg, tager det adskillige timer for den at falde til ro igen – den vil simpelthen ikke kunne finde fred i sin lille krop. Faktisk kan det tage op til 24 timer før hvalpen er faldet helt ned igen.

Udsættes en hvalp for ophidsende leg bare én gang dagligt, er vejen banet for en adfærdsvanskelig hund.

Utallige problemer vil opstå hvis hvalpen er stresset!

Desværre har mange den opfattelse at voldsom leg er sundt for en hvalp – det kan ikke være mere forkert!

Gåture

En Bichon Havanais hvalp kræver ikke lange gåture, men alle hunde har behov for at komme ud og tisse, besørge, snue til verden, møde andre hunde og mennesker etc. Det har en hvalp også.

De første par uger efter hvalpen er flyttet ind, har den rigeligt i at snuse rundt på matriklen. Gåture udenfor matriklen kan for nogle hvalpe i starten være for voldsomt.

Vent evt. med gåture udenfor matriklen til hvalpen er faldet godt til.

Som fingerregel bør hvalpen kun gå i de minutter som svarer til hvalpens alder i uger – fx 13 uger = 13 minutter.

Husk at en hund ved lov SKAL bære halsbånd med navneskilt.

Sørg for også at købe en sele til gåturene, da den er langt mere behagelig og langt mindre skadelig for hundens nakke.

Pelspleje

Pelsplejen er noget du skal være MEGET opmærksom på. Selvom du måske ikke synes at hvalpen har behov for at blive friseret og badet, så må du endelig ikke vente til behovet opstår.

Sørg for allerede fra dag 1 at frisere pelsen. Gør hvalpen fortrolig med børsten og gør det til en hyggestund at blive friseret.

Det kan ikke siges nok, ØV DET fra hvalpen flytter ind – mange får ikke  gjort det før det er nødvendigt med det resultat at det bliver en kamp at frisere hunden og holde filtknuderne ude.

Når først friseringen er blevet en leg, så er pelsplejen overkommelig.

En Bichon Havanais’ pels kan blive lang, den er blød og den kan være glat eller bølget.

Som udgangspunkt og racemæssigt skal en Bichon Havanais ikke klippes bortset fra under og rundt om poter. Især hunde som bruges på udstillinger, skal være i fuld pels.

Skal du blot have en familiehund, bestemmer du selv om du vil have den i lang eller kort pels – den kan sagtens avlsgodkendes selvom den er klippet (eksteriørdommer).

Racemæssigt skal den helst have så lidt underuld som muligt. Den manglende underuld betyder derfor også at hunden nemt kan komme til at fryse når det er koldt.

Nogle vælger at give dem ”tøj” på andre ikke – vælger du ikke at give den tøj på, skal du være opmærksom på at den hele tiden er i bevægelse under gåture og ikke ryster.

Læs mere om pelspleje her >

Opdragelse

En Bichon Havanais hvalp anses for at være blandt de nemme hvalpe, fx er de ikke kendt for at bide og ødelægge ting. Skulle det alligevel ske at de laver lidt ballade, så er der ingen grund til at råbe og skrige eller ruske i den lille hvalp eller – eller den voksne hund – faktisk vil du gøre situationen værre.

Skæld ud og råben/skrigen af en Bichon Havanais kan være direkte skadeligt, da det vil gøre hunden dybt ulykkelig. Den vil slet ikke kunne forstå hvorfor dens menneske er så sur, barsk og gal. Et fast og bestemt tonefald er nok.

Laver den ballade vil du få meget mere ud af at aflede dens opmærksomhed med legetøj og godbidder.

Hvalpens vigtigste indlæringsperiode er fra den er 8. til 12. uger – præcist det tidspunkt hvor du henter det lille nye familiemedlem hjem.

Allerede i denne periode er det vigtig du træner med din hvalp. Så tøv endelig ikke med træningen af renlighed, pelspleje, hvalpeskole, socialisering med andre mennesker og hunde, gåture i snor etc. – alle de helt fundamentale ting, som din hund skal kunne resten af sit liv og som den lagt hurtigere lærer på dette tidspunkt end senere.

En Bichon Havanais er utrolig lærenem og elsker at træne/lege – og godbidder kommer man langt med.

Gode råd

Renlighed

Hvis du som hovedregel bærer din hvalp ud på græsset for at tisse og besørge umiddelbart efter:

  • den vågner efter at have sovet
  • den har spist & drukket
  • den har leget
  • eller ca. en gang i timen.

Når du stå i græsset og krydser fingre for at tisse-/pølleturen skal blive en succes, så bliv ved med at bruge ordet ”tis” og ros den meget, når den tisser og besørger hvor den er blevet bedt om det. På denne måde vil hvalpen hurtigt opfatte hvad der er det rigtige.

HUSK aldrig at skælde hvalpen/hunden ud for noget den gør forkert, men fortsæt træningen med ros når det lykkes udenfor og ignorer når det alligevel gå galt indenfor.

Den lille hvalp skal også ud et par gange i løbet af natten.

Trapper

Har du trapper i huset, så vær opmærksom på at i hvalpens 1. år og frem til den er fuldt udvokset, ikke har godt af at gå på trapper – det kan være skadeligt for knæene. Nogle vælger at hunden aldrig skal gå på trapper af samme årsag.

Alene hjemme

Denne træning skal påbegyndes så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem og omgivelser. Det er vigtigt at hvalpen er et sted hvor den føler sig tryg. Start evt. med at hvalpen lærer at være for sig selv (alene) i et afgrænset rum/område, men hvor den stadig kan se og høre dig. På den måde vil den være tryg ved at være ”alene”.

Når det er kørt ind, kan du fortsætte med alene hjemme træningen når hvalpen er blevet luftet og er træt.

Tænd for lys og radio, så der er lidt lyde og”larm” som der plejer når du er hjemme. Afled dens opmærksomhed med fx et lille ben og gå uden at sige farvel og andet postyr.

Start med et par minutter og kom så ind igen og lad som ingenting. Gentag dette flere gange om dagen og øg gradvist tidsrummet hvor hvalpen er alene. Det skal dog være en langsom proces, så hvalpen ikke når at blive urolig.

Det er vigtigt at du ikke gør opmærksom på at du går, ligesom du også skal ignorere gensynsglæden når du kommer igen.

Hvalpen skal have opfattelsen af, at det er i orden at være alene og have fornemmelsen af at du stadig er her et sted, og kommer tilbage. Siger du farvel, kommer snart igen etc. så vil hvalpen føle sig forladt.

Det skal være en helt naturlig ting at gå og komme tilbage uden der skal gøres posttyr ud af det.

Hundeskole

Det kan varmt anbefales at tilmelde sig hundeskole og gerne så tidligt som muligt.

Her vil du lære en masse gode grundprincipper om træning og hvalpen vil elske træningslegen og de mange nye oplevelser, samtidig med at den møder andre hunde og dufte.

Når den lille hvalp kommer hjem, vil der helt sikkert dukke spørgsmål op.
Hos os har du livstids hotline, så tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Endvidere kan du læse mere om hvalpe på Dansk Kennel Klub.

Når den lille hvalp kommer hjem, vil der helt sikkert dukke spørgsmål op. Hos os har du livstids hotline, så tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Endvidere kan du læse mere om hvalpe på Dansk Kennel Klub.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *